Γεννημένος στη Ζάκυνθο, ο Πέτρος Κλαμπάνης εγκατέλειψε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να ακολουθήσει το πάθος του για τη μουσική και το 2005 άρχισε σπουδές Κοντραμπάσου στο Conservatorium van Amsterdam. Το 2008 ολοκλήρωσε τις επίσημες σπουδές του στο Aaron Copland School of Music στη Νέα Υόρκη και σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο φημισμένους jazz μουσικούς της πόλης. Εκτός από την εκτεταμένη λίστα των εμφανίσεών του σε τοπικό επίπεδο -που περιλαμβάνει τους ιστορικούς χώρους του Carnegie Hall, του Lincoln Center, και του Kennedy Center στην Ουάσινγκτον- έχει εμφανιστεί στα διεθνούς φήμης North Sea Jazz Festival (Ολλανδία) και Palatia Jazz Festival (Γερμανία), ενώ το 2012 κλήθηκε από την Liepãja Symphony Orchestra για μια σειρά συναυλιών στη Λετονία.

Η σχέση του με τον Greg Osby οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του με τίτλο Contextual για την 'Innercircle Rec' (δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο Greg Osby). Το άλμπουμ είχε επαινέσει ο καταξιωμένος μπασίστας Arild Andersen ως “ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έχω ακούσει από έναν μπασίστα εδώ και αρκετά χρόνια”.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης έχει λάβει πολλές φορές ανάλογους επαίνους για το παίξιμό του και τη συνθετική του δεινότητα. Ο συνάδελφος μπασίστας Drew Gress επισημαίνει “την επιθετική μελωδικότητά του, την ομορφιά του ήχου του και τη μοναδικά προσωπική ενορχηστρωτική του ματιά”.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο “Καλύτερος Καλλιτέχνης για το 2015” από το jazzonline.gr. Ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο Minor Dispute επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα jazz albums του 2015 από το “Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο” (NPR) των Η.Π.Α. και έτυχε θερμής αποδοχής από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο.