Η Παναγιώτα Χαλουλάκου τραγουδά τζαζ, ελληνική και πειραματική μουσική. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε συνομήλικους και θεατρικούς χώρους της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως τα Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Megaro Gyzi Music Festival (Σαντορίνη), Berklee Performance Center (Berklee College of Music), Touchill Performing Arts Center (University of Missouri), Tsai Performance Center (Boston University), Kresge Auditorium (ΜΙΤ), Pan Greek-American Conference (Florida), Caspian Monday Music Festival (Vermont), Actor's Workshop (Cambridge, MA), Ryles Jazz Club (Cambridge, MA), μεταξύ πολλών άλλων.

Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη μελοποίηση ποιημάτων τόσο Αγγλόφωνων ποιητών, όπως οι Emily Dickinson, Steven Crane, Theodore Roethke, Jack Kerouac, και Robert Creeley, όπως και Ελληνόφωνων. Το πιο πρόσφατο έργο της είναι το «Laconikon: Selected Poems by Odysseus Elytis» σε ποίηση του σουρεαλιστή Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Steve Lacy (σαξόφωνο), Irene Aebi (φωνή), Sheila Jordan (φωνή), John Lockwood (μπάσο), Jackie Romeo (σκηνοθεσία), Robert Creeley (ποίηση), Ruth Lieberherr (χορός, ζωγραφική), Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο), Peter Seymour και David Blake (διεύθυνση χορωδίας/ ορχήστρας), τις ορχήστρες The Nederlands Philarmonic και Καμεράτα και έχει συμμετάσχει σε επαγγελματικές χορωδίες, όπως οι Fons Musicalis (Αθήνα) και Berklee College of Music Gospel Choir (Βοστώνη). Επίσης, έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Νότη Μαυρούδη και Γιώργο Περρή, καθώς και έχει συνεμφανιστεί με τους Λίτσα Διαμάντη και Νικό Τατασόπουλο και Σαράντη και Βασίλη Σαλέα σε νυχτερινά προγράμματα.

Ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 2002, όπου και εμφανίζεται με το τζαζ κουαρτέτο της, το ντουέτο της με τον πιανίστα Λευτέρη Κορδή, με το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Synavlis (έμφαση στη Σμυρνέικη μουσική), καθώς και έχει δώσει αναρίθμητες συναυλίες ως βασική τραγουδίστρια του ελληνικού σχήματος Greek Music Ensemble υπό τη διεύθυνση του πιανίστα/συνθέτη Πάνου Λιαρόπουλου. Οργανώνει μηνιαία, σε συνεργασία με το Λευτέρη Κορδή, ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στο ύφος του «Καφέ Αμάν», προσκαλώντας καλλιτέχνες από τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και την Περσία. Το Νοέμβριο του 2015 συμμετείχε σε μια σειρά σεμιναρίων/συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα με τον τίτλο Aquajazz με βασικό διοργανωτή το Δήμο Δημητριάδη και καλλιτεχνικό διευθυντή το Λευτέρη Κορδή. Στόχος των σεμιναρίων το γεφύρωμα μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας με τη τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό.

Φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου και στο New England Conservatory της Βοστώνης, όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος των Ιδρυμάτων Fullbright και Gerondelis. Έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους: «Barely Real: Music of Panayota Haloulakou» (2006) σε πειραματικούς ήχους και αυτοσχεδιασμούς βασισμένους κυρίως σε αγγλόφωνη ποίηση, «Standards» (2011), ντουέτο με το Λευτέρη Κορδή σε τζαζ ήχους, «Four In One» (2017) με το τζαζ κουαρτέτο της σε ελεύθερες αποδόσεις επιλεγμένων jazz standards και «Laconikon: Selected Poems by Odysseus Elytis» (2017), μια δουλειά που αναδεικνύει την ελληνικότητα του στίχου και των εικόνων μέσα από μελωδίες εμπνευσμένες από την πλούσια παλέτα της Ελληνικής μουσικής σε συνδυασμό με στοιχειά και ρυθμούς δανεισμένους από τη τζαζ και την αβαντ-γκαρντ.

Τα τελευταία χρονιά μαθητεύει και παρακολουθεί σεμινάρια κοντά στη Mary McDonald-Klimek, με την όποια μελέτα ένα ιδιαίτερο σύστημα διερεύνησης και κατανόησης του φωνητικού οργάνου, που ονομάζεται Estill Voice Training System.