Η Σοφία Νοητή γεννήθηκε στην Σαλαμίνα. Η ενασχόλησή της με την μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών κάνοντας μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Το 1982 ξεκινάει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο, και αργότερα, με την Δέσποινα Κάτσαρη (διπλωματούχο Όπερας της Ακαδημίας "Mozarteum Academy of Music", Salzburg) παίρνοντας Δίπλωμα Μονωδίας από το Ωδείο Γλυφάδας, και διδάσκει φωνητική.

To 2004 παρακολουθεί στην Νέα Υόρκη master-classes Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού και Circle Songs με τον Bobby Mc Ferrin. Το 2006 εντάσσεται στο Speech Level Singing (SLS), παγκόσμιο οργανισμό για την εκπαίδευση δασκάλων φωνητικής. Το 2007, πηγαίνει στον Λος Αντζελες κάνοντας μαθήματα και σεμινάρια φωνητικής με τους Seth Riggs, Dave Stroud, και μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τους Rosanna Eckert, Michele Weir. Συνεχίζει στο Λονδίνο, το Graz και Μιλάνο. Είναι η μοναδική αναγωνρισμένη δασκάλα του SLS στην Ελλάδα.

Είναι συνιδρύτρια του Τζαζ Τμήματος του Ωδείου Ατενέουμ. Συνεργάστηκε πάνω σε αυτό το όραμα, με το Γιώργο Κοντραφούρη και το Σύλβιο Σύρρο, για δέκα χρόνια, και με την αρχιμουσικό και διευθύντρια του Ωδείου Ατενέουμ, την αείμνηστη Λούλη Ψυχούλη, που αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια. Το 1997 δημιούργησε την πρώτη Τάξη Τζαζ Τραγουδιού στην χώρα, μία ιδιωτική πρωτοβουλία που προέκυψε από την ανάγκη, να καλυφθεί το κενό της τζαζ φωνητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ένας τομέας που μέχρι τότε στην χώρα μας ήταν άγνωστος. Η τάξη Τζαζ Τραγουδιού της Σοφίας Νοητή αποτέλεσε φυτώριο τζαζ τραγουδιστών, συμβάλλοντας έτσι, καθοριστικά, στην διάδοση του Τζαζ Τραγουδιού στην Ελλάδα. Μαθητριές της υπηρξαν οι: Αγγελική Τουμπάνακη, Ειρήνη Κωνσταντινίδη, Νάσια Γκοφα, Βανέσσα Πεντογάλου κ.α. Εχει συνεργαστεί ως σύμβουλος φωνής με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Μελίνα Ασλανίδου και η Παρθενόπη Μπουζούρη (Θέατρο Δωματίου). Στο παρόν διδάσκει στο Ωδείο Τέχνης Γ.Φακανάς, και είναι εμπνεύστρια και συνιδρύτρια του ταχύρρυθμου μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος PMVP (Professional Musician and Vocal Program), με τους Νίκο Καπηλίδη και Γιάννη Παπαδόπουλο.

Εχει συνεργαστεί επί σκηνής με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής δισκογραφίας, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Κατσαρό, Νένα Βενετσάνου, Σοφία Βόσσου, τους Σπυριδούλα, Αντώνη Τουρκογιώργη.. Με το Θέατρο Σαλαμίνας "Ο Ευριπίδης" συνεργάστηκε ως ηθοποιός, κάνοντας επίσης την μουσική επένδυση, και την φωνητική προετοιμασία, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (Μήδεια, Ευριπίδη και Πέρσες, Αισχύλου), και έλαβε μέρος σε χοροθέατρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκινά το 1983 με τον Νικόλα Ασιμο παίζοντας σόλο κιθάρα/φωνή, στα γνωστά ροκ κλαμπ της Αθήνας, Σοφίτα, Skylab και "Αν" .
Το 1992 γνώρισε τον Μάρκο Αλεξίου ο οποίος την παρότρυνε να ασχοληθεί με το τζαζ τραγούδι, δίνοντάς της την ευκαιρία να παίξει με το τρίο του, με τον Γιώργο Φιλιππίδη, μπάσο, και τον Σπύρο Παναγιωτόπουλο, ντραμς). Στην συνέχεια,κάνει μόνιμες εμφανίσεις στα δύο ιστορικά τζαζ-κλαμπ της Αθήνας, το Παράφωνο Jazz Club και το Half Note Jazz Club, συμπράττοντας με αξιόλογους μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ Σκηνής: Μάρκο Αλεξίου, Γιώργο Κοντραφούρη, Δημο Δημητριάδη, Δημήτρη Βασιλάκη, Δημήτρη Καλαντζή, Νίκο Καπηλίδη, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Γιωργο Φακανά, Παντελή Μπενετάτο, Γιαννη Λουκάτο, Αποστόλη Λεβεντόπουλο. Επίσης, συνεργάστηκε με την Athens Big Band.
Με τον τζαζ πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη έπαιξε ως duo, πιάνο-φωνή, επί σειρά 10 ετών(1993-2003).

Εμφανίστηκε στην τηλεόραση, στο Jazz Club του Τρίτου με τον ραδιοφωνικό τζαζ παραγωγό Ιλάν Σόλομον, και σε διάφορες εκπομπές της ΕΡΤ.
Εχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ Τζαζ στην Ελλάδα, όπως της Τεχνόπολης, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας Jazz+Πράξεις, σε μία βραδυά με τρείς φωνές, μαζί με την Σαββίνα Γιαννάτου και την Γεωργία Συλλαίου.

Το 2000 κυκλοφόρησε ο προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Αγιος Χρόνος", που ήταν ο καρπός της συνεργασίας της με τον Γιώργο Κοντραφούρη, και περιελάμβανε δέκα Ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, σε τζαζ ενορχήστρωση του ίδιου.

Ο «Αγιος Χρόνος» ανήκει στους πρώτους δίσκους που ανέδειξαν την πρόσμειξη του Ελληνικού τραγουδιού με το ιδίωμα της Τζαζ.