Ο Σάκης Παπαδημητρίου είναι γνωστός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ αλλά και συγγραφέας, εμβληματική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής σκηνής τζαζ.
Γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες δημοσιεύσεις με πεζογραφήματα και μελέτες για τη μουσική καθώς και οι πρώτες εμφανίσεις του ως πιανίστας και συνθέτης έγιναν στη δεκαετία του '60. Έγινε γνωστός και από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές στην ΕΡΤ Θεσσαλονίκης και Αθηνών από το 1975.
Πραγματοποίησε εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τη δεκαετία του '70. Έγραψε μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις όπου η μουσική συνδυάζεται με τη λογοτεχνία, το χορό και τον βωβό κινηματογράφο. ΄Έχει εκδώσει 18 βιβλία και 16 προσωπικούς δίσκους. Υπήρξε υπεύθυνος ύλης περιοδικών και συνεργάτης πολλών εντύπων. Διετέλεσε διοργανωτής μουσικών φεστιβάλ, κινηματογραφικών αφιερωμάτων, μουσικών εργαστηρίων και σεμιναρίων.
Έγινε κατά καιρούς μέλος ελληνικών και διεθνών επιτροπών για τη μουσική, τον κινηματογράφο, το τραγούδι και τις παραστατικές τέχνες. Από τους δεκάδες δίσκους που έχει ηχογραφήσει ξεχωρίζει ο πρώτος του, με τον Φλώρο Φλωρίδη, ένα διπλό LP, με τίτλο «Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου», η πρώτη ηχογράφηση ελληνικής τζαζ, που έγινε το 1979 και κυκλοφόρησε το 1980. Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζει το «Εισαγωγή στην τζαζ» που εκδόθηκε στον ιστορικό οίκο «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου, το 1963, με σχέδια του Κάρολου Τσίζεκ και τυπώθηκε στο ιστορικό τυπογραφείο του Νικολαίδη στη Θεσσαλονίκη.